Angsten en Fobieën

 Hypnose bij angst

We ervaren allemaal wel eens angst en dat is prima, want het is een hele natuurlijke reactie om je veilig te houden. Maar wanneer je last hebt van angsten, paniekaanvallen, of fobieën die je leven erg belemmeren, dan heb je een wel een uitdaging. Het gaat je dagelijkse leven beïnvloeden waardoor je steeds minder durft. De angst die je dan in je hoofd hebt gecreëerd, staat niet meer in verhouding met het daadwerkelijke gevaar. Maar angst is angst en dat voelt gewoon niet fijn.

Je kunt angst in 2 categorieën verdelen: reële en irreële angsten.

Reële angst

Wanneer je wordt geconfronteerd met gevaar, zorgt angst dat je lichaam zich klaarmaakt om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt en je spieren spannen zich aan. Je wordt heel alert want je reptielenbrein moet meteen beslissen of je moet vechten, als dat niet kan vluchten, als dat niet kan bevriezen. Dus als je angst ervaart wanneer er een gevaarlijke situatie zich voordoet, dan is dat een reële angst. Ik ga bijvoorbeeld ook liever niet op de rand van een afgrond staan want je kunt dan naar beneden storten, dat overleef je niet. 

Irreële angst

Wanneer je angst ervaart in een situatie die helemaal niet gevaarlijk is, noemen we dit een irreële angst. Bijvoorbeeld de angst om voor een grote groep mensen te moeten spreken, de angst voor kritiek of bang zijn om afgewezen te worden. Hierbij staat je leven echt niet op het spel, maar je voelt de angst gieren door je lichaam.

Fobieën

Een fobie is een irreële angst voor specifieke dingen, dieren, plaatsen of situaties. Je bent niet in gevaar, maar je voelt meteen de angst door je lijf gieren en je raakt in paniek wanneer je ermee geconfronteerd wordt. Je voelt je hart bonken, gaat zweten en kunt ook pijn op je borst voelen. Je beseft wel dat de angst overdreven en onredelijk is, maar toch doe je er alles aan om dat specifieke ding of die situatie te vermijden. Pas wanneer je de confrontatie absoluut wil vermijden noemen we het een fobie. Dit kan je leven behoorlijk belemmeren.  Veel mensen met een fobie moeten echt niet meer kunnen functioneren voordat ze hulp gaan zoeken, en dat is jammer want problemen met angst zijn over het algemeen heel goed en snel met hypnose te behandelen.

Wil je weten of ook jij door hypnotherapie je angst of fobie kunt overwinnen?

Wil je meer vrijheid en zelfvertrouwen om je leven te leven zoals jij het wilt?

Vul dan het contactformulier in.