PTSS

PTSS

PTSS wordt veroorzaakt door 1 of meerdere schokkende gebeurtenissen nadat iemand emotioneel, lichamelijk of seksueel is mishandeld of langdurig is verwaarloosd. Maar ook mensen met een beroep waarin ze veel te maken krijgen met agressie of ernstige verkeersongelukken, zoals politie, militairen, brandweermannen of ambulance personeel kunnen getraumatiseerd raken. PTSS is het gevolg van een niet goed verwerkte gebeurtenis die je zag of die je zelf hebt meegemaakt. Je voelde je tegelijk: boos, bang, hulpeloos, geschokt, schuldig, gefrustreerd of machteloos, Je brein kon op dat moment deze heftige emoties niet goed verwerken waardoor je je compleet verdoofd voelde. Veel mensen kunnen zelf een trauma op de goede manier verwerken, maar soms lukt het niet omdat de gebeurtenis te schokkend is geweest en de herinneringen en emoties steeds terug komen.

Hoe herken je PTSS

Iemand met PTSS leeft de hele dag in die heftige gebeurtenis, en kan zich op geen enkel moment ontspannen omdat ze constant in de "overleving stand" staan. Ze genieten nergens meer van, niet van muziek, niet van hun kinderen of niet van de natuur. Angst en machteloosheid veroorzaakt verkrampte spieren, een snelle ademhaling, pijn op hun borst, woedeaanvallen, angstaanvallen, slaapproblemen en nachtmerries. Ze proberen alles om die nare situatie te vermijden, maar zijn vaak terug in die gebeurtenis door flashbacks die ze in hun hoofd als een film zien afdraaien. Ze zijn hierdoor altijd prikkelbaar, waakzaam en heel schrikachtig. Door deze symptomen ben je niet in staat om te werken en heb je moeite met het onderhouden van relaties.

Het hoofd kenmerk van PTSS zijn de herbelevingen, het lijkt dan of je het trauma weer helemaal meemaakt. De flashbacks komen ongewild naar boven, je hebt nachtmerries, je voelt de angst. je zweet, je hartslag gaat omhoog en je trilt over heel je lijf.

In hypnose kom je uit de overleving stand, zodat je weer kun leven in plaats van overleven.